Hoe creëren we vandaag impact voor de toekomst? Rond die vraag werken 14 jongeren tussen 9 en 14 jaar tijdens het Toekomstmakerkamp van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie (TWA) in Leuven. Dat STE(A)M-kamp is een samenwerking met Brightlab en staat volledig in het teken van de stad van de toekomst. Innovatieve ideeën en klimaatkennis stimuleren is dan ook essentieel: klimaatwetenschappers becijferden immers dat jonge kinderen tijdens hun leven tot zeven keer vaker geconfronteerd zullen worden met extreme, klimaatgerelateerde weerfenomenen dan hun grootouders[1].
De kampgangers leren meer over de impact die het veranderende klimaat op onze steden kan hebben, zoeken naar innovatieve ideeën om steden veerkrachtiger te maken en ontdekken hoe kleine veranderingen die we vandaag maken een positieve impact in de toekomst kunnen hebben. Een belangrijk onderdeel van het kamp is gefocust op klimaatsensibilisering: de kinderen stellen zelf een digitale climate game samen en maken een neonlichtbord met een klimaatvriendelijke tip op. Daarnaast worden de kinderen aangespoord om naar oplossingen te zoeken voor de stad van de toekomst. Daarbij programmeren ze een EV3-robot waarmee ze allerlei uitdagingen over ruimtelijke ordening op een thematische mat tot een goed einde moeten brengen.
STE(A)M-coach Amy Keuninckx: “Het is geweldig om jonge kinderen te zien openbloeien tijdens dit Toekomstmakerkamp. Op een laagdrempelige manier sporen we hen aan om na te denken over belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering en ruimtelijke ordening, en zoeken ze op een speelse manier naar oplossingen. De neonlichtborden zijn een creatief hoogtepunt waarbij de kinderen met veel aandacht aan de slag gingen. De vindingrijkheid en creativiteit van onze kampgangers staan met andere woorden centraal. Ze hebben het potentieel om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”
Onder andere met dit Toekomstmakerkamp, maar ook haar andere workshops, zet UCLL TWA in op future proof activiteiten voor kinderen. Zo stoomt de academie kinderen vandaag klaar voor de uitdagingen van morgen en krijgen jongeren alle kansen om hun eigen talenten op het vlak van wetenschap en techniek te ontdekken.
TWA-teamcoördinator Pieter Van Leemputten: “We merken al een tijdje dat er een groot tekort is aan STEM-profielen in onze maatschappij. Bedrijven die op dagelijkse basis bezig zijn met STEM smeken om nieuwe medewerkers. De nood is hoog en met UCLL TWA proberen we ons steentje bij te dragen aan een bredere instroom van wetenschappelijke en technische profielen op lange termijn. In onze kampen leggen we de link tussen fun en STEM. In mijn ogen is dat essentieel om succesvol te zijn in onze missie!”
[1] Bron: Wim Thiery et al., Intergenerational inequities in exposure to climate extremes. Science 374, 158-160 (2021). https://texmex.mit.edu/pub/emanuel/PAPERS/Thiery_etal_2021_Science.pdf
Privacyverklaring Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Privacyverklaring Lijstitem 1