Hogeschool UCLL bereidt jongste generatie voor op klimaatuitdagingen tijdens Toekomstmakerkamp

6 juli 2023

“Vindingrijkheid en creativiteit van jongeren hebben het potentieel om bij te dragen aan een duurzamere toekomst”

Hoe creëren we vandaag impact voor de toekomst? Rond die vraag werken 14 jongeren tussen 9 en 14 jaar tijdens het Toekomstmakerkamp van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie (TWA) in Leuven. Dat STE(A)M-kamp is een samenwerking met Brightlab en staat volledig in het teken van de stad van de toekomst. Innovatieve ideeën en klimaatkennis stimuleren is dan ook essentieel: klimaatwetenschappers becijferden immers dat jonge kinderen tijdens hun leven tot zeven keer vaker geconfronteerd zullen worden met extreme, klimaatgerelateerde weerfenomenen dan hun grootouders[1].


De kampgangers leren meer over de impact die het veranderende klimaat op onze steden kan hebben, zoeken naar innovatieve ideeën om steden veerkrachtiger te maken en ontdekken hoe kleine veranderingen die we vandaag maken een positieve impact in de toekomst kunnen hebben. Een belangrijk onderdeel van het kamp is gefocust op klimaatsensibilisering: de kinderen stellen zelf een digitale climate game samen en maken een neonlichtbord met een klimaatvriendelijke tip op. Daarnaast worden de kinderen aangespoord om naar oplossingen te zoeken voor de stad van de toekomst. Daarbij programmeren ze een EV3-robot waarmee ze allerlei uitdagingen over ruimtelijke ordening op een thematische mat tot een goed einde moeten brengen.


STE(A)M-coach Amy Keuninckx: “Het is geweldig om jonge kinderen te zien openbloeien tijdens dit Toekomstmakerkamp. Op een laagdrempelige manier sporen we hen aan om na te denken over belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering en ruimtelijke ordening, en zoeken ze op een speelse manier naar oplossingen. De neonlichtborden zijn een creatief hoogtepunt waarbij de kinderen met veel aandacht aan de slag gingen. De vindingrijkheid en creativiteit van onze kampgangers staan met andere woorden centraal. Ze hebben het potentieel om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”


Noodzaak aan toekomstgerichte STE(A)M-activiteiten


Onder andere met dit Toekomstmakerkamp, maar ook haar andere workshops, zet UCLL TWA in op future proof activiteiten voor kinderen. Zo stoomt de academie kinderen vandaag klaar voor de uitdagingen van morgen en krijgen jongeren alle kansen om hun eigen talenten op het vlak van wetenschap en techniek te ontdekken.


TWA-teamcoördinator Pieter Van Leemputten: “We merken al een tijdje dat er een groot tekort is aan STEM-profielen in onze maatschappij. Bedrijven die op dagelijkse basis bezig zijn met STEM smeken om nieuwe medewerkers. De nood is hoog en met UCLL TWA proberen we ons steentje bij te dragen aan een bredere instroom van wetenschappelijke en technische profielen op lange termijn. In onze kampen leggen we de link tussen fun en STEM. In mijn ogen is dat essentieel om succesvol te zijn in onze missie!”



  [1] Bron: Wim Thiery et al., Intergenerational inequities in exposure to climate extremes. Science 374, 158-160 (2021). https://texmex.mit.edu/pub/emanuel/PAPERS/Thiery_etal_2021_Science.pdf

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
door 266682_techniekenwetenschapsacademie-vlbr.be 4 december 2024
Een inspirerende dag voor STEM en innovatie Afgelopen donderdag vond op Campus Proximus in Heverlee de spannende regiofinale plaats van de First Lego League . Honderd enthousiaste leerlingen uit negen scholen gingen aan de slag met wetenschap, technologie en creatief probleemoplossend denken. Dit jaar draaide alles om het thema ‘Submerged’ , met een focus op oceanen, klimaatverandering en koraalbescherming. Robotica, samenwerking en innovatie De leerlingen werkten in teams van tien om hun eigen robot te bouwen en te programmeren. Deze robots moesten uitdagingen voltooien op een speciale mat vol Lego-constructies. Naast de robotwedstrijd moesten de deelnemers ook een maatschappelijk probleem oplossen en presenteren aan een jury. Bovendien werden ze beoordeeld op hun teamwork en technische kennis.
19 september 2024
Gisteren vond voor de dertiende keer het evenement "Little Innovators" plaats bij Siemens in Huizingen, georganiseerd in samenwerking met de Techniek- en WetenschapsAcademie (TWA). Dit initiatief is erop gericht jonge kinderen te inspireren en hun interesse in wetenschap en technologie te stimuleren. Leerlingen uit het vijfde leerjaar van de gemeentelijke basisschool Huizingen én kinderen van de werknemers van Siemens kregen de kans om deel te nemen aan boeiende, interactieve workshops. Ze leerden onder andere hoe ze productielijnen kunnen programmeren en apparaten konden herstellen in het speciale "Repair Café for Kids."
3 mei 2023
Jong geleerd, is oud gedaan? 14 leergierige kinderen tussen 8 en 12 jaar duiken op woensdag 3 mei in de wondere wereld van robots. Ze programmeren hun robot helemaal zelf en gaan daarbij op een speelse manier te werk. Deze workshop is een kersverse samenwerking tussen de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL en het lokaal bestuur Bertem. Spelen met robots Op woensdag 3 mei werd de bibliotheek van Bertem het speelveld van 14 kinderen en hun robots . Die dag stond er een inspirerende STE(A)M-workshop op het programma. Zo’n workshop wakkert de goesting in wetenschap en techniek aan bij jonge uitvinders, ingenieurs en technische specialisten in wording. Tijdens de workshop ‘ Dieren in nesten ’ leren de 8- tot 12-jarigen een LEGO SPIKE Prime robot programmeren en gaan ze daarmee allerlei leuke programmeeruitdagingen aan. En dat alles gebeurt binnen het brede thema van dieren en dierenverzorging. Kersverse samenwerking tussen UCLL TWA Leuven en lokaal bestuur Bertem De UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie, kortweg TWA, organiseert al meer dan 5 jaar vrijetijdsactiviteiten vol wetenschap en techniek, zowel op de eigen campus in Heverlee als op verplaatsing bij bedrijven, scholen en gemeenten. ‘We werken graag samen om onze STE(A)M-missie nog meer kracht bij te zetten ’, zegt Pieter Van Leemputten, teamcoördinator bij TWA Leuven. ‘We zijn ervan overtuigd dat je de passie voor techniek en wetenschap best op jonge leeftijd aanwakkert. We worden immers geconfronteerd met een groot tekort aan wetenschappelijke en technische profielen . Met onze activiteiten willen we natuurlijk graag ons steentje bijdragen, zodat de kans dat jongeren geprikkeld worden om later zelf voor zo’n studie of job te kiezen groter wordt.’ Het is de eerste keer dat TWA en het lokaal bestuur Bertem samen STE(A)M-workshops uitrollen . Yvette Laes, Bertems schepen van cultuur: ‘Bertem zet sterk in op toekomstbestendige activiteiten voor onze jongste inwoners. Daarom zijn we ook deze samenwerking met de UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie aangegaan. Onze bibliotheek vormt daarbij het centrum van bruisende nieuwe ideeën en persoonlijke ontwikkeling . En daar kunnen we natuurlijk alleen maar heel trots op zijn! Met deze nieuwe samenwerking zetten we STE(A)M op de kaart in Vlaams-Brabant.’
Share by: